Search
Close this search box.

VIJESTi

62. Zagrebački festival – 16. siječnja u dvorani Hypo Centra Zagreb!

 

Sada je i službeno: 62. izdanje Zagrebačkog festivala održat će se u petak, 16. siječnja 2015., u koncertnoj dvorani Hypo Centra!
 
Među 120 pristiglih prijava, stručni žiri (Ante Pecotić, Neno Belan, Nikša Bratoš i Miro Buljan) odabrao je 23 nove skladbe koje će se predstaviti na nadolazećem festivalu, a čine presjek aktualne domaće pop rock produkcije. Sve pjesme naći će se u radijskom eteru već od 1. prosinca, a svoju koncertnu premijeru doživjet će 16. siječnja u Hypo Centru.
 
Nadolazeće izdanje festivala donosi i dvije velike novosti: jedna nagrada bit će dodijeljena retroaktivno, za pjesmu koja je u protekloj festivalskoj godini ostvarila najbolji radijski uspjeh na HR TOP 40 nacionalnoj listi singlova.
 
Već sada se zna da nagradu odnosi Aljoša Šerić, autor i frontman grupe Pavel čija je Čuvaj me sa 61. Zagrebačkog festivala postala jedan od radijskih hitova godine.
 
"Lijepo nam je bilo svirati na festivalu, ekipa u organizacijskom timu učini da se osjećaš povlaštenim sudjelovati. Pavel će se definitivno prijaviti opet 2016. godine kad zgotovimo neke nove pjesme", izjavio je Šerić.
 
Druga novost je okupljanje stručnog žirija koji će birati pobjedničku pjesmu 62. Zagrebačkog festivala, a čine ga direktori hrvatskih festivala popularne glazbe.
 
Tomislav Mrduljaš (Splitski festival), Branko Viljac (Festival dalmatinske šansone Šibenik), Mario Kovač (CMC festival) i Hrvoje Horvat (RockOff festival) zajednički će donijeti odluku o najboljoj pjesmi, poštujući estetske, produkcijske, autorske i izvođačke kriterije. Treba naglasiti da je Zagrebački festival prvi domaći festival koji se odlučio na ovakav potez čime se definitivno šalje poruka o "drugom i drukčijem" festivalu popularne glazbe.
 
Izvođače ovogodišnjeg festivala čini 23 eminentnih domaćih imena od kojih je mnogima nastup na Zagrebačkom festivalu ujedno i prvo festivalsko pojavljivanje, unatoč podužem stažu na glazbenoj sceni.
 
Denis Dumančić sa svojim je Letećim odredom prošle godine sudjelovao s pjesmom Volim te još, a ove godine priprema nešto potpuno drukčije.
 
"Lanjski nastup bio je i više nego uspješan, pa iz tog razloga imamo želju pojaviti se i ove godine. U suradnji sa simpatičnim mladcem iz grupe Ulica Kestena izvest ćemo jednu šarmantnu pjesmu pod nazivom Charlie Sheen. S obzirom na ogroman broj ovogodišnjih prijava, posebno mi je drago da smo dobili priliku izvesti našu pjesmu!", izjavio je Dumančić.
 
Ivana Kindl festival vidi kao izvrsnu priliku za promociju autorskih pjesama, a s moćnom pop soul baladom Sada znaš nada se dobrom odazivu publike.
 
Sličnog mišljenja su i mladi Dubrovčani iz benda Silente. "Ovo će nam biti prvi nastup na Zagrebačkom festivalu i nadamo se da ćemo biti pozitivna promjena. Predstavit ćemo pjesmu Čudna ili čudesna i to je još jedan komad našeg srca i ideje koju gradimo zadnjih dvije godine i ne želimo stati", izjavio je Tibor Karamehmedović zahvalivši direkciji festivala na povjerenju i prilici.
 
Više o festivalu pratite na službenoj stranici, Facebooku i Twitteru i G+.