Search
Close this search box.

VIJESTi

Alka Vuica: Oduševila me Billie Eilish

 

Glazbeni kameleon, Alka Vuica, na nadolazećem izdanju Zagrebačkog festivala predstavit će pjesmu "Kuća iz žurnala" u kojoj ćemo ovu osebujnu kantautoricu upoznati kao beskompromisnu punk buntovnicu. Evo kako ona vidi svoju "kuću iz žurnala" te što očekuje od nadolazećeg festivala…

Na Zagrebačkom festivalu upoznajemo vas kao Punk Alku – možete li ukratko predstaviti svoju "Kuću iz žurnala" i ovaj glazbeni izlet u nešto žešće vode?

Pjesma je nastala jedne noći kada sam gradila svoj kućni bazen protiv kojeg su bili svi u mojoj obitelji osim mene. Ona je baš onako autobiografska pjesma. U to vrijeme surađivala sam sa Zoranom Šerbedžijom i radili na mom rock albumu koji, na žalost, nije nikad ugledao svjetlo dana, samo noći. Dok je Zoran s mojim sinom Arianom snimao pjesme u mom kućnom studiju, ja sam pak u svom radnom prostoru smišljala "Kuću iz žurnala", otpjevala mu ideju, složili smo pjesmu i snimili je. Skansi je miksao, a Scholz je snimio bubanj. Odlučila sam je poslati na Zagrebački festival i podsjetiti svih na osamdesete. To je pjesma koju sam trebala snimiti onda kad sam zapravo bila rock punkerica. Ali, nikad nije kasno!

Koliko ste pratili osvježeni Zagrebački festival proteklih godina i koja su vaša očekivanja od nadolazećeg festivala?

Drago mi je da Zagrebački festival prati vrijeme i da svake godine sve više napreduje. Hrvatska se jako zatvorila za modernu glazbu, pa mi je drago da punk rock može proći bar na festivalu.

Tko vam je od vaših kolega zapeo za uho u 2019.?

Zadnje što mi je zapelo za uho je Billie Eilish, kako mene, tako i ostatak svijeta. Volim pomake u glazbi.

Autorice ste nekih od antologijskih pjesama domaće glazbe – kada bi u Svemir morali poslati jedan svoj tekst, koji bi to bio?

Tekst pjesme "Dala majka sinove".

Kakvu ćemo Alku moći upoznati u godini pred nama?

Radim na nekim novim pjesmama, ali ono što bitno je revival devedesetih i moji nastupi na Zagrebačkom festivalu i Antivalentinovu.