Search
Close this search box.

VIJESTi

Ana Opačak: Zagrebački festival prati suvremene trendove

 

Pozornica Zagrebačkog festivala i ove će godine ugostiti jedinstvenu interpretatoricu Anu Opačak, u slobodno vrijeme i profesoricu engleskog i talijanskog. Ona će na festivalu izvesti pjesmu "Susret" autorica Ines Prajo i Arijane Kunštek

Možeš li nam pobliže opisati taj „susret“ o kojem pjevaš?

Zanimljivo je to da je dugo vremena naslov pjesme bio potpuno drugačiji, a kako smo taj dio po kojemu se pjesma zvala promijenili, tako nam je trebalo neko vrijeme da se naviknemo na naslov „Susret“  da bismo shvatili da joj on zapravo tako savršeno pristaje.

Ljudi različito doživljavaju motiv „susreta“ u ovoj pjesmi. Jedan od načina na koji ga ja vidim je kroz svojevrsnu „girl power“ prizmu. Naime, nakon samog „susreta“ u kojemu je jasno da postoji treća osoba, nema žaljenja ni samosažaljenja, jednostavnim refrenom sve je rečeno. Jasno je da je „susret“ presudio, da je ljubav gotova, povjerenje pogaženo. Ona mu više ne vjeruje, a tu njegovu ljubav od koje su ostale samo riječi i koja joj više ne znači ništa ona stavlja na mjesto tako što je svodi na svega par slogova koji su kao buka u govornom kanalu „la la la li, voliš me ti…“

Kako bi opisala svoju kreativnu suradnju s autoricama Ines Prajo i Arijanom Kunštek?

Suradnja s autoricama Ines Prajo i Arijanom Kunštek je nešto što sam si vjerojatno odavno podsvjesno priželjkivala iako to tada nisam ni znala pa sam si to možda tako nesvjesno i prizvala u život. Tek nakon što smo počele surađivati saznala sam da upravo one stoje iza nekih od pjesama koje spadaju u neke od meni najdražih domaćih pjesama uopće. Kad su na televiziji čule moj nastup u prvoj sezoni The Voicea, nabavile su moj broj, zazvonio je telefon i ostalo je povijest. Gotovo pet godina kasnije iza nas je desetak pjesama koje uskoro izlaze objedinjene na mom prvom samostalnom albumu, pjesama koje su zahvaljujući mom sjajnom producentu Ivi Popeskiću dobile najljepše moguće ruho. Radili smo polako i promišljeno, osluškivali i istraživali sve ono na čemu sam rasla, sve ono što volim i onda to izmiješali u jedan kolaž koji je samo moj, u glazbenu priču koja je naša.

Pozornica Zagrebačkog festivala već ti je dobro poznato mjesto – koje dojmove nosiš sa svojih prethodnih nastupa i zašto je taj festival bitan za (mladog) izvođača?

Osim što se radi o festivalu sa dugom tradicijom koji spada u hrvatsku glazbenu baštinu, to je ujedno i festival koji prati suvremene trendove i čija je produkcija uvijek na zavidnoj razini. Zbog  toga je svaki put veliko zadovoljstvo vratiti se na tu pozornicu i predstaviti novu pjesmu upravo tamo i to uz pratnju izvrsnog orkestra sastavljenog od ponajboljih glazbenika, a to je podjednako važno za svakog izvođača jer mu to garantira da će se predstaviti u najboljem mogućem svjetlu.

U novoj godini planiraš i album prvijenac…?

Ne planiram ništa puno unaprijed jer na kraju ionako sve bude kako mora biti. Ali da, neka struktura ipak postoji, mada joj ne stavljam vremenske okvire jer to može stvarati frustraciju. Dakle, za sada prvi po redu i najvažniji dio plana je nastup na ovom festivalu kojemu se baš veselim, predstavljanje nove pjesme i spota.

Preostalo je završiti još jedan lijepi i meni jako dragi duet i to će biti šlag na tortu mog albuma koji ćemo nadam se u ovoj okrugloj godini napokon i pustiti u svijet. Što se mene tiče već to je dovoljno za ovu 2020., sve ostalo poput nekih već dogovorenih nastupa i suradnji će biti samo bonus.