Search
Close this search box.

VIJESTi

Bukowskee: Drago mi je da Zagrebački festival daje šansu drukčijem zvuku

 

Na nadolazećem Zagrebačkom festivalu debitirat će Emir Bukovica – doduše, bez svojih Frozen Camels, već s novim autorskim projektom, Bukowskee. O projektu, inspiraciji za novu pjesmu i planovima za 2019. čitajte u nastavku…

U siječnju ćete po prvi put kročiti na pozornicu Zagrebačkog festivala – što za vas predstavlja taj festival i što vas je motiviralo na prijavu?

Jako sam sretan da će moj prvi solistički nastup pod imenom BUKOWSKEE biti baš na uglednom Zagrebačkom festivalu, za kojeg znam od kada sam bio klinac i na kojem su nastupale sve najveće zvijezde sa ovih prostora, od Lole Novaković i Arsena Dedića do Olivera Dragojevića, Dine Dvornika i mnogih drugih. Većeg motiva za prijavu kao autor od toga nisam mogao imati. Lijep je osjećaj da se u tako velikoj konkurenciji i autora i pjesama pristiglih na konkurs za ovaj festival stručnom žiriju svidjela baš moja pjesma “Amman”. 

Možete li našim čitateljima pobliže opisati vašu pjesmu „Amman“ i inspiraciju iza nje?

”Amman” je riječ hindu porijekla koja opisuje osobu od povjerenja. “Amman” na arapskom jeziku znači “mir”. Moja “Amman” je pjesma koju sam napisao neposredno nakon vijesti da sam postao otac predivne djevojčice, u trenutku udara nevjerovatnih emocija i u svojevrsnom šoku između sulude sreće i suludog straha za budućnost tog malog bića. Da li ću ikada biti dovoljno dobar i uzvratiti mu istom količinom sreće koje je ono donijelo meni, pitao sam samog sebe. Dakle, pjesma “Amman” je moja potpuno intimna priča, ogoljenih emocija, strahova i osjećaja, posvećena tek rođenoj kćerkici. S druge strane potpuno razumljiva i univerzalna priča o čistoj ljubavi i bliskom ljudskom odnosu. Moram priznati da je ovo svakako za mene do sada najintimniji osjećaj pretočen u pjesmu, za koju sam dugo imao dilemu da li uopće da je objavljujem javno.

Koliko danas na festivalima ima mjesta za nešto tvrđi, rokerski pristup?

Za mene će ovo biti jedna potpuno nova situacija jer ću po prvi put nastupiti solistički i bez svog benda, “Emir & Frozen Camels”. S bendom sam imao priliku nastupiti na rokerskim festivalima širom regiona i sigurno je da je lakše nastupati u nekom svom, rekao bih, prirodnom okruženju. Ali mi je drago vidjeti da Zagrebački festival daje šansu i malo drugačijem zvuku od onoga što većina sličnih festivala propagira. Mada je “Amman” na neki način ipak rokerska pjesma bez distorzije, u jednom modernom fazonu i aranžmanski na tragu nekog novog rock'n'roll zvuka u svijetu.

Jeste li imali priliku preslušati pjesme svojih kolega, koja vam je zapela za uho?

Nisam poslušao sve, ali ima dosta vremena do festivala i svakako ću to napraviti. Od ovih koje sam poslušao interesantna mi je pjesma Tibora Karamehmedovića iz benda Silente. Iako mlad autor dosta je prepoznatljivog rukopisa i mislim da će od njega u budućnosti doći još dosta dobrih pjesama. 

Koji su vam planovi nakon nastupa na festivalu, što vaša publika može očekivati u 2019.?

Ova 2018. godina koja je na izmaku i lagano curi donijela mi je dosta radosti na muzičkom planu. Moj bend “Emir & Frozen Camels” je proslavio 20 godina postojanja koncertima u regionu. Pjesma “Nisam sam” je čini mi se osvojila srca publike. S druge strane, pokrenuo sam i svoj solo muzički projekt, BUKOWSKEE, i pod tim imenom objavio prvi singl “Vrati film (Rewind The Film)” koji je također dosta dobro prihvaćen. Tako da mogu biti zadovoljan i sretan. U sljedećoj 2019. godini se nadam da će taj trend da se nastavi, da ću sa svojim “smrznutim devama” svirati dosta koncerata, a da će biti mjesta i vremena i za Bukowskog. To moja malo intimnija i drugačija muzička priča, sa kojom ću eto koncertno debitirati 25.1.2019. na Zagrebačkom festivalu. Vidimo se tamo, a do tada svima želim sretne predstojeće blagdane!