Search
Close this search box.

VIJESTi

Colonia: Vraćamo se u prošlost i synthwave glazbu

 

Nakon nekoliko godina pauze, Colonia se vraća na pozornicu Zagrebačkog festivala. S novom pjevačicom Ivanom, predstavljaju zarazni plesni hit, „Manijak“…

Koja se inspiracija krije iza pjesme?

Ivana: Pjesma je svojevrsni nastavak našeg prethodnog singla „Doza“ s kojim smo zagazili u jedan potpuno drugačiji glazbeni pravac. Ideja je bila da se pjesme glazbeno i vizualno nadovezuju jedna na drugu.

Kako biste opisali taj drukčiji glazbeni pravac?

Boris: Riječ je o zvuku koji je blizak 80-ima, mom glazbeno najdražem razdoblju. U svijetu je poznat kao synthwave ili newretrowave, a danas ga predstavljaju izvođači poput Dua Lipe, The Weeknda. Svojevrsni je to povratak u prošlost s modernim pomakom. Ja jako uživam u njemu, jako mi se sviđa i baš mi je gušt raditi ga.

Za pjesmu je snimljen i vizualno vrlo atraktivan spot…

Boris: Da, ovaj spot je tehnički najzahtjevniji spot kojeg smo ikada radili, montirao se čak tri mjeseca. Sedamdeset posto spota su animacije, a radio ga je Dario Radusin. Uključuje policijsku potjeru ulicama grada, vožnju helikopterom i vatreni obračun na krovu jurećeg vlaka. Ja u njemu glumim policajca koji lovi par Bonnie & Clyde odnosno Ivanu i manekena Sandra Stanojevića. Mislim da je to jedan od najatraktivnijih spotova koje sam vidio kod nas.

Koncertno ste inače vrlo aktivni, kako provodite ova vremena bez koncerata i pozornica?

Boris: Srećom, imam svoj studio tako da puno vremena provodim tamo baveći se i dalje glazbom u čemu naravno uživam.

Ivana: Ja sam čak razmišljala da, ako se nastavi još dugo ova situacija, možda potražim posao u struci. Naime završila sam elektrotehniku na TVZ-u, radila sam u struci dok sam studirala, ali nikada poslije. Nisam se još odvažila na taj korak doduše, no nikad se ne zna.                                                       

Kako je došlo do odluke o prijavi na ovogodišnji Zagrebački festival?

Ivana: Pa iskreno, obzirom da je vrijeme takvo kakvo je i da nemamo priliku družiti se sa svojom publikom, kao ni predstaviti im svoje nove pjesme uživo, drago nam je da imamo priliku predstaviti ju na jednom od najdugovječnijih festivala u Hrvatskoj.

Koja su vaša prva sjećanja na Zagrebački festival?

Ivana: Moj prvi nastup je zapravo bio na Zagrebačkom festivalu 2012. godine i za njega me vežu najljepše uspomene. Najviše od svega se sjećam te prve treme i naravno osjećaja kada prvi put izvodiš svoju pjesmu. To je nešto nezaboravno.

Kako komentirate izbor ovogodišnjih sudionika i njihove pjesme na festivalu?

Ivana: Čula sam neke od pjesama i sviđa mi se što ima dosta različitih stilova, pjesme nisu 'na isti kalup'. Također, drago mi je da ima puno novih imena na popisu izvođača, mislim da našoj sceni fali malo osvježenja.

Koji su vaši glazbeni planovi nakon festivala?

Boris: Radimo pomno na novom albumu. Budući da je situacija takva kakva je, barem imamo vremena i svakoj pjesmi se posvećujemo detaljno. Imamo već dosta pjesama i nadamo se skorom izlasku albuma.