Search
Close this search box.

VIJESTi

Detour: “Za Zagrebački festival nas vežu lijepe uspomene”

Grupa Detour niže hit za hitom već dugi niz godina, a jedan od hitova donose i na pozornicu Zagrebačkog festivala. U intervjuu su nam ispričali svoje uspomene s prijašnjih Zagrebačkih festivala, ali i više o pjesmi "Nekad je bilo bolje" koju će predstaviti 28. travnja u City Plazi Zagreb.

Ovo nije vaš prvi nastup na Zagrebačkom festivalu, koja su vaša prva sjećanja na festival?

Tako je, nastupili smo 2015. s pjesmom “Nova Nada” i vežu me lijepe uspomene za sam festival, kao i sve što se oko njega događalo… a prva sjećanja datiraju negdje iz ranih osamdesetih prošlog stoljeća, baš iz vremena kojem stilski pripada i naša ovogodišnja pjesma.

Ove godine se predstavljate s pjesmom “Nekad je bilo bolje”. Kako je nastala pjesma, koja se priča krije iza nje?

Pjesma je inspirirana razgovorom s jednom osobom zlatne životne dobi, koja se nakon gotovo cijelog života provedenog u Zagrebu i razočaranja degradacijom koja  ga je proteklih 20-30 godina zadesila, odlučila vratiti u svoj rodni grad.

Pripremate li neke nove glazbene projekte?

U tijeku je odabir ostatka pjesama za predstojeći album koji ćemo ove godine snimiti, a izlazak očekujemo početkom 2023. Napokon je krenula i normalnija koncertna sezona, tako da imamo već priličan broj dogovorenih koncerata u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Kako komentirate današnju hrvatsku glazbenu scenu, što kažete na ovogodišnju konkurenciju na festivalu?

Scena je dosta širok pojam i obuhvaća puno toga što mi se sviđa, kao i onog što nikako ne razumijem. Dio scene koji mene zanima je uvijek bio u dobroj formi, kreativan, kvalitetan, nažalost, ne uvijek i shvaćen ili medijski uspješan, a tako je i danas. Puno je sjajnih autora i izvođača svjetske kvalitete.
Što se festivalske „konkurencije“ tiče, imao sam prilike čuti neke pjesme i mogu reći da ima stvarno odličnih pjesama, bit će to sjajno izdanje Zg festivala.

Kako će izgledati vaš nastup na festivalu, što možemo očekivati?

Izgledat će prilično konzervativno, u maniri pjesme, bez plesača, specijalnih efekata… čista muzika i bend koji ju izvodi.

 

Ovogodišnje, 69. izdanje Zagrebačkog festivala održava se u četvrtak, 28. travnja s početkom u 21 sat, uz izravan prijenos na HTV2 i HR2. CD kompilacija "69. Zagrebački festival" dostupna je u izdanju Croatia Recordsa, a sve pjesme možete poslušati i na digitalnim glazbenim servisima na linku OVDJE.