Search
Close this search box.

VIJESTi

GRUPA 777: “Sedam smo puta nastupali na Zagrebačkom”

Legendarna riječka grupa ponovo se okupila i nakon puno godina stižu na festival. Ekipa Zagrebačkog ih je jedva dočekala, posjela i porazgovarala o prošlosti i budućnosti

Kroz godine ste nastupali na mnogim festivalima zabavne glazbe, ali ovo vam je prvi put na Zagrebačkom. Kako je došlo do ideje da se prijavite?

– Grupa 777 je sedam puta nastupala na Zagrebfestu: svake godine od 1981. do 1988. Pjesme Ne idi Gorane i Srce od papira dvije su godine za redom bile najizvođenije pjesme Zagrebačkoga festivala.

Što nam možete reći o svojoj povratničkoj pjesmi “Nema signala”?

– “Nema signala” govori o ljudskoj potrebi za duhovnim čišćenjem i želji za mirom i suživotom.  U svima nama postoji potreba za redom i svi želimo izlazak uz ove situacije u kojoj jesmo. A bez katarze i čišćenja od svih nametnutih informacija koje stvaraju od nas strojeve, to nije moguće. Šokantni muk na svim vezama i prestanak svih komunikacija  i tšina koja vodi otrežnjenju, početak je  nečeg novog, ljepšeg. Barem u  pjesmi.

Koliko se vaš kreativni proces promijenio kroz godine i otkud ideja za “Nema signala”?

– Autor pjesme Andrej Baša  prvi put je sudjelovao na Zagrebačkom festivalu točno pred 50 godina, 1974. g. s pjesmom Željena, u izvedbi Dalibora Bruna. U slijedećih 19 godina (do 1993) sudjelovao je s 22 skladbe, 5 tekstova, 32 aranžmana, a pet je puta bio i izvođač. Sada, nakon kratke pauze od 31 godine ponovo je na Zagrebfestu s istim poletom i svježinom kao nekad. Ideja za pjesmu Nema signala došla je upravo na temelju razmišljanja o poruci koju pjesma nosi.

Kakvi su planovi nakon Zagrebačkog festivala? Spremaju li se koncerti?

– U Croatia Recordsu, slijedniku Jugotona koji je bio izdavač svih snimaka i nosača zvuka Grupe 777, oduševljeni su s predstavljenim glazbenim materijalom i planovima Grupe 777. Slijedi niz aktivnosti na promociji i izdanjima.