Search
Close this search box.

VIJESTi

In Memoriam: Stjepan Mihaljinec

 

U Zagrebu je 13. veljače 2014. preminuo Stjepan Mihaljinec – skladatelj, pijanist, producent, aranžer i dirigent zabavne glazbe (rođen u Zagrebu, 1. prosinca 1935.). Omiljeni Miha, koji je bio i predsjednik Društva hrvatskih skladatelja od 1983. do 1984., napustio nas je nenadano, ostavivši iza sebe velik i dojmljiv opus kojeg će voljeti i generacije koje tek dolaze. Od neprolaznih zabavnih skladbi, kojih je skladao preko 300 skladbi (Zadnji fijaker, Noćas ćemo zemlji ko materi reći, Proplakat će zora…) za djecu te orkestralne i scenske glazbe, njegova je bogata karijera obilježena neumornim zalaganjem za poboljšanje domaće glazbene kulture.
 
Od 1957. bio je urednik u Programu i Muzičkoj proizvodnji na Radio Zagrebu a od 1981. do 1990. bio je glavni urednik Muzičkog programa. Kroničari posebno napominju da je bio otvoren prema novoj glazbi i posebno podržavao mlade glazbenike, dajući priliku mnogim "električarima" – poput Crvenih koralja, Sjena i Atoma – da se okušaju i naprave prve korake u studijima i programima Radio Zagreba.
 
Od 1958. vodi vlastiti instrumentalni ansambl s kojim nastupa u zemlji i inozemstvu; isticao se kao klavirski pratilac vokalnih solista i dirigent na njihovim koncertima (Arsen Dedić, Krunoslav Cigoj, Domenico Modugno, Josephina Baker, Johnny Logan). Posebno valja istaknuti njegovu 40-godišnja suradnju s Ivom Robićem, plodno prijateljstvo s pjesnikom estrade Dragom Britvićem čiji su stihovi sjajno pratili Mihine note, duete s maestrom violine Josipom Klimom Pepijem
 
Jedan je od utemeljitelja festivala Kajkavske popevke u Krapini (1966), čiji je bio umjetnički voditelj, a od 1971. do 2005. i umjetnički direktor; bio je direktor zabavnog festivala Opatija (1980), a obavljao je i različite funkcije na festivalima Zagreb, Slavonija i Split. 
 
Od 1971. do 1979. bio je predsjednik Saveza muzičkih udruženja Hrvatske. Dirigirao je na nebrojenim snimkama za radio, televiziju i produkcije gramofonskih ploča te na svim festivalima zabavne glazbe u Hrvatskoj. 
 
Pored Porina za životno djelo, kojeg je primio 2012. godine, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u domovini i inozemstvu – od Vjesnikove nagrade za glazbu Josip Štolcer Slavenski iz 1982. preko Odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, 1995. do Nagrade grada Zagreba 2005. i Nagrade Hrvatskog društva skladatelja Milivoj Korbler 2006. godine i mnogih drugih. 
 
Njegov nastup na 19. Porinu, uz Mišu Kovača za kojega je napisao pjesme "veće od života", dojmljivo je pokazao zašto su ga zvali "sivom eminencijom" i "čovjekom iz sjene". Pamtit ćemo ga kao diskretnog, decentnog, velikog gospodina i glazbenika.
 

Posljednji ispraćaj Stjepana Mihaljineca bit će u utorak, 18. veljače 2014. u 13.20h na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Komemoracija za Stjepana Mihaljineca održat će se u četvrtak, 20. veljače 2014. u 12h, u Svečanoj dvorani HDS-a, Berislavićeva 9, Zagreb.