HDS

Zagrebački festival – od početaka do danas

Zagrebački festival (nakon 1984. nosio je naziv Zagrebfest, da bi od 2013. ponovo preuzeo svoje originalno ime), najstariji je festival zabavne glazbe u ovom dijelu Europe, a održava se neprekinuto od 1953. godine.
 
Osnovan je samo četiri godine nakon svog uzora, najznačajnijeg festivala te vrste, onog u San Remu, te vrlo brzo postaje uzor i pokretač svih ostalih festivala kao što su Opatija, Beogradsko Proljeće, Slovenska popevka, Šlager sezone u Sarajevu i Festival Split
 
U proteklih pola stoljeća nezaobilazni je događaj u hrvatskoj i jugoslavenskoj zabavnoj glazbi. Pomogao je afirmaciji zabavne i plesne glazbe kao kulturnog fenomena i suoblikovao regionalni i nacionalni glazbeni izraz. Na Zagrebačkom festivalu promovirane su tisuće skladbi koje su proteklih desetljeća činile korpus tradicionalne zabavne glazbe ovih prostora, a svi značajni interpreti nastupali su redovito na ovom festivalu. 
 
Festival je oduvijek predstavljao velik kulturni i društveni događaj, odvijao se u velikim prostorima pred tisućama posjetitelja, a sama festivalska manifestacija često je bila vrhunac bogatog tjednog programa koncerata raznih žanrova i stilova zabavne, odnosno pop glazbe. 
 
Zagrebački festival i u 21. stoljeću ima svoju publiku i umjetnike koji žele nastaviti vrijedne zasade tradicionalne popularne glazbe, tako da svake zime i dalje predstavlja događaj kojeg ljubitelji glazbe ne propuštaju. 
 
Organizatori
Partneri