Search
Close this search box.

VIJESTi

Ive Županović: Za novu pjesmu sam rekao “ona je moja i ničija”!

 

Zadarski pjevač Ivan Ive Županović na ovogodišnji Zagrebački festival donosi pjesmu autora Vinka Barčota „S tobom mogu sve“. Zanimljiva priča vezana je uz nastavak pjesme, a s Ivom smo popričali o još mnogo čemu…

Ive, ti si već stari i česti gost Zagrebačkog festivala…

Tako je, vraćam se na Zagrebački festival i sretan sam zbog toga. Do sada sam nastupio 3 puta: dvaput u natjecateljskom dijelu i jednom u revijalnom dijelu festivala koji je bio posvećen Oliveru Dragojeviću i počašćen sam pozivom da tu večer pjevam jednu od njegovih pjesama. Iskustva sa festivala su super, prvenstveno zato što volim Zagrebački festival zbog tako duge i kvalitetne tradicije, a tu je i vrhunski orkestar koji svira izvanredno i veliki je gušt stati ispred njih dok sviraju tvoju pjesmu.

Da bi došla do tebe, nova pjesma imala je dug i zanimljiv put?

Vinko Barčot je autor teksta i glazbe ove lijepe pjesme. Pjesmu je napisao još davno, prije nekih 10-15 godina, ako se ne varam. Zanimljivo je da ju je u jednom trenutku ponudio Tomislavu Braliću i klapi Intrade. Međutim, jednog dana me Tome Bralić nazvao i rekao da ima jednu pjesmu koja je njemu ponuđena, ali misli kako bi meni mogla više odgovarati. Uglavnom, našli smo se na kavi, ja sam poslušao pjesmu i tu se desila ljubav. Pjesma je predivna i svakako sam se mogao naći u njoj jer kao da je pričala jedan period mog života, a onda i činjenica da je demo snimku otpjevao najveći – Oliver! I to je bilo to, rekao sam odmah da je „pisma moja i ničija“ (smijeh)!

Tko je još surađivao na pjesmi?

Na pjesmi surađujem s Nenom Belanom i to je nekako bio prirodan slijed događaja. Osim što smo već surađivali na nekim mojim pjesmama, duetu s Nikolinom Tomljanović "Moja je nada sad sve" i "Nije vrime sve izličilo, pa s mojim bendom Forum, nas dvojicu veže i veliko prijateljstvo. Stalno se družimo, "prčkamo" i diskutiramo oko glazbe. Suradnja je bila praktički neizbježna. Stalno nešto radimo i snimamo pa se uskoro može očekivati i moj samostalni album. 

Jesi li već preslušao ostale pjesme s festivala? Imaš li svoje favorite?

Sviđa mi se što je puno različitih stilova, a pjesme su sve kvalitetne. Meni se nekako najviše sviđa pjesma Nikoline Tomljanović i Belfast Fooda. Možda nisam objektivan jer smo Nikolina i ja veliki prijatelji, ali pjesma mi je legla ko budali šamar već na prvo slušanje (smijeh).

Ti živiš isključivo od glazbe – kako, iz tvoje perspektive, izgleda proteklo razdoblje bez koncerata?

Život glazbenika tijekom ove nesretne pandemije ne izgleda nimalo lagano. Ja sam veliki optimist, uvijek vidim svjetlo na kraju tunela i znam da će i ovo proći. Ali, ne moram ni govoriti koliko se sve skupa financijski odrazilo na sve nas koji se bavimo samo glazbom i koji živimo samo od glazbe. Ja pronalazim zadovoljstvo u druženju s moje troje klinaca i stvaranju nove glazbe sa Nenom, Vinkom Barčotom, pa je lakše i izdržati ova vremena bez nastupa uživo. Zbilja sam optimist i vjerujem da ćemo se mi glazbenici uskoro opet vratiti tamo di nam je mjesto, a to je pozornica, s publikom pred nama. Zbilja to vjerujem.

Koji su ti planovi nakon festivala?

Planovi nakon festivala su jednostavni – uživati u životu jer je prekratak, što više vremena provoditi sa mojim klincima, nastaviti raditi na novim pjesmama, možda nastupiti na još ponekom festivalu ovo ljeto. Nadam se i koncertima i svirkama uživo. Ima već dogovorenih svirki, pa se nadam da će se i realizirati.