VIJESTi

Jelena Radan: Teško me svrstati u mainstream ili alternativu

 

Jelena Radan na nadolazećem će Zagrebačkom festivalu nastupiti u pratnji bivši članica Ladarica. Evo što nam je ispričala o nastanku pjesme „Samo me ljubi“ i svom mjestu na domaćoj glazbenoj sceni…

Jelena, koliko ste pratili Zagrebački festival proteklih godina i po čemu je, po vašem mišljenju, taj festival relevantan za promociju pjesmu?

Pratila sam Zagrebački festival proteklih godina jer me zanimala promjena o kojoj se puno govorilo i naglašavalo nastojanja da festival bude zapažen u smislu pjesama koje ostaju iza njega, što je svakom autoru i izvođaču najvažnije. Takva nastojanja smatram uvijek hvalevrijednima, koje god vrste glazbe se ticala, a moj intimni naglasak je uvijek na pokušavanju da što više raznolike glazbe i glazbenih osobnosti pohodi festivale uopće jer to je bogatstvo neke recentne nacionalne ponude. Nema ništa od kopiranja, imitiranja, prisluškivanja i stvaranja površnog. Ako je nešto proizašlo iz uzbuđenja koje se pojavi jer stvaraš nešto novo, ako je pjesma i interpretacija, aranžmansko rješenje nešto što je plod tvoje kreacije i one ljudi s kojima radiš, ako ima sreće pa se poklopilo s trenutnim promišljanjima trenutne postave žirija, onda je očito ovaj festival u ovom trenutku dobro mjesto za predstavljanje ove moje pjesme.

Koja se priča krije iza nastanka pjesme s kojom se predstavljate na Zagrebačkom festivalu?

Ako smijem biti iskrena, pjesma „Samo me ljubi“ je nastala u kupaonici. Naime, prije nekoliko godina kad je moja kćer bila jako mala i imala svoj ritam spavanja, ja bih se skrivala u kupaonicu i na diktofon bilježila svoje ideje, melodije, crtice. Čak se i ta radna izvedba svidjela mojem producentu i aranžeru Ediju i Konradu jer je imala poseban štih pomalo šaputavog glasa i šuma koji nosi diktafon i takav prostor. Imala je neki mantrasti, ponavljajući dio i u tom mraku mi je jednostavno etno melodija doletjela, tako i tekst. Kao da sam na minutu postala baka, koja pjevuši dok radi! Ostavila sam taj spoj koji je možda neobičan ali opet meni spojiv.

Kako je došlo do izvođačke suradnje na pjesmi?

Obratila sam se ljubaznim ljudima u Ladu koji su me uputili na Jadranku Gračanin koja je sve izorganizirala i pozvala Janju Ivančan, probale smo i snimili sve. Edi i Konrad su svojim idejama nadogradili priču, a pridružili su se i Luka Žužić i Luka Geček na trombonu i električnoj gitari.

Netko će reći da ste suviše alternativni za pop festival, drugi pak da ste previše mainstream za alternativu – gdje biste samu sebe svrstali i kako opisujete svoje mjesto na hrvatskoj glazbenoj sceni?

Jao, da, nekako kao da me teško svrstati, s druge strane znamo što je alternativa, tako da ne mislim da imam kapaciteta za takav odmak. Mislim da sve moje pjesme pripadaju pop svijetu ako ga poimamo široko – za ovaj trenutak glazbene povijesti sam vjerojatno jako spora to jest rijetko izlazim sa pjesmama van. Pomalo sam kampanjac, da se školski izrazim, iako sam u zadnjih 5 mjeseci ipak s dva singla vani, s „Negdje tamo gore“ na Šibenskom i sa „Samo me ljubi“ na Zagrebačkom festivalu. Ne volim presing, a opet, izvođač se treba pojavljivati, naravno. Stvorila sam zadnjih godina neki svoj tempo i neki svoj princip rada skroz neovisan o nekim vanjskim zahtjevima i za sada mi tako odgovara. A jako volim koncerte i nastupe uopće, volim to uzbuđenje i činjenicu da netko upravo doživljava to što izvodimo.

Jeste li već imali priliku preslušati festivalske pjesme svojih kolega – dojmovi?

Nisam imala priliku preslušati pjesme, veselim se probama na kojima ću ih čuti jer je uživo svakako drugačiji osjećaj. Jedinu koju jesam čula je ona Mije Dimšić obzirom da joj moj suprug Boris Sekulić upravo završava spot – Mia nastavlja svoju uzlaznu putanju i uživa u svojim nastupima kako mogu vidjeti i to se osjeća i u pjesmama i želim joj sreću u svakoj prilici.

Za kraj, što vaša publika može očekivati u 2019.?

Plan je snimiti spot, plan je s Menartom napraviti prostor za ovu pjesmu, to jest njeno predstavljanje. Koncert za Valentinovo u suradnji je s mojim prijateljicama i kolegicama Meri Jaman i Anitom Valo iz Meritas u pratnji njihovih glazbenika u Klubu Sax. Plan je završiti još nekoliko pjesama i objaviti album i svirati. A na jesen imati i koncertnu promociju albuma…