Search
Close this search box.

VIJESTi

Kedžo i Zsa Zsa: Zagrebački festival je navjestitelj glazbenog proljeća!

 

Nakon proglašenja pobjedničke skladbe i silaska s pozornice Zagrebačkog festivala, Kedžo i Zsa Zsa našli su se u novinarskom obruču koji ih nije puštao više od sat vremena, a nakon susreta s predstavnicima sedme sile, slijedio je after party koji je potrajao do ranih jutarnjih sati. Pobjednički duet, pjesma "Sve u meni se budi" autora Ante Pecotića, već je sutradan udvostručila broj radijskih emitiranja, a sudeći po reakcijama u medijima i na društvenim mrežama, hrvatska glazba je dobila pjesmu koja će nastaviti svoj život još dugo nakon održanog festivala…

Sad kad su se slegli dojmovi, kako biste opisali cijelo iskustvo tog petka, u dvorani Kornati, na završnici Zagrebačkog festivala?

Kedžo: Sve bolje i bolje organiziran festival. U isto vrijeme opušten i nekako mi je svake godine sve draži. Ove godine još nekako i više s obzirom na pobjedu. Posebno bih pohvalio bend koji je na vrhunskoj razini. 

Zsa Zsa: Meni kao debitantici Zagrebačkog festival, trenuci s pozornice i iz backstagea će ostati urezani u sjećanju još dugo, dugo… Atmosfera je bila predivna. Svi su došli slušati i svjedočiti predivnoj, novoj, modernoj hrvatskoj glazbi. Nije se osjećao nikakav natjecateljski duh, već samo čista ljubav prema tome što radimo.

Što ste prvo napravili pri silasku s pozornice?

Kedžo: Zagrlio Zsa Zsu i Antu i otisnuo se medu novinare. Odradili smo sat vremena intervjua. 

Zsa Zsa: Iskreno, ne sjećam se… Toliko se toga izdogađalo u tih par minuta da još sad pokušavam kristalizirati misli, ali euforija je bila velika i srce mi je bilo ogromno!

Kako ste reagirali kad ste čuli da je upravo vaš duet pobjednička pjesma festivala? Kakve su bile reakcije vaših kolega?

Kedžo: Bio sam presretan jer smo zbilja jako puno truda uložili u ovu pjesmu. Nisam ni najmanje očekivao pobjedu jer se time nisam ni opterećivao. Ovo je pjesma u koju vjerujem, ima poruku koja je univerzalna i bilo mi je bitno da ju donesem publici na pravi način. Komentari kolega bili su iznimno pozitivni i hvala im na tome. Lijepo je što su na Zagrebfestu većinom izvođači koji žive za glazbu. I kad oni prepoznaju pjesmu, još ti je nekako draže. Osobno bih izdvojio Ivanu Kindl i Nou, reagirali su iskreno i od srca, kao da su oni pobjedili. S obzirom da je njihova pjesma meni nekako baš po mom guštu, billo mi je tim i draže. 

Zsa Zsa: Ne znam za Kedžu, ali ja uopće nisam shvatila da nas zovu na pozornicu, već sam mislila da netko zove samo Kedžu, jer ga nešto treba… Znam da sam bila udubljena u predivne poruke podrške koje smo dobivali na društvenim mrežama, a druge sekunde smo oboje stajali na divnoj pozornici dvorane, pred pljeskom publike, s nagradom u ruci i proživljavali deset različitih emocija istovremeno. Trebalo mi je 2 dana da se slegnu emocije i da smirim onaj spontani osmijeh na licu. Sjećam se tople čestitke Ivane Kindl i Noe koji su nas dočekali u backstageu pri silasku s pozornice. Jako mi je drago što se u zraku osjećala samo pozitivna energija i podrška.

Koliko je danas važan festival poput Zagrebačkog za promociju novih pjesama i koja je uloga festivala općenito?

Kedžo: Svaka prilika da predstaviš svoju pjesmu u udarnom terminu na TV-u se ne propušta. Još kad je ovako sve organizirano i kad bend ovako svira, sreća je još veća.

Zsa Zsa: Mislim da pečat Zagrebačkog festivala pjesmi i pjevaču daje dodatnu težinu na kvaliteti. Osjećam da se u hrvatskoj glazbi rađa nešto novo, scena se opet budi i postaje raznolika, kao da dolazi proljeće. I drago mi je što je Zagrebački festival prihvatio ulogu navještenja tog proljeća i pomaže u kreiranju buduće hrvatske glazbene scene.

Kakvo je vaše mišljenje o ovogodišnjem izdanju festivala? Čija vam se izvedba posebno dopala?

Kedžo: Jao, dopao mi se cijeli niz pjesama: Antonela Doko, Ivana Kindl i Noa, Bang Bang, Mia, Daria Hodnik, Ana Androić Knezevic, Saša Lozar. Baš jako puno pjesama je na zavidnoj razini. 

Zsa Zsa: Drago mi je vidjeti da je najstariji hrvatski festival događaj koji prezentira modernu i urbanu hrvatsku glazbu koja je jako potrebna na našoj sceni. Ja sam debitant, pa ne znam kako je to funkcioniralo prošlih godina, a o ovogodišnjem imam samo riječi hvale. Pjesme koje su odabrane redom su kvalitetne, bila mi je čast dijeliti pozornicu s vrhunskim izvođačima, a organizacija je bila na najvišem mogućem nivou. Zagrebački festival s razlogom nosi titulu jednog od najvećih naših festivala.

Kakvi su dojmovi s after partyja?

Zsa Zsa: After party je obično ono što svi čekamo (smijeh)! Hrana je bila odlična, a ljudi još bolji! Svi smo se opustili u disco atmosferi i čavrljali o svemu i svačemu. Meni se osobno jako dopao duet Ivane Kindl i Noe, posebno jer je njihova pjesma s posebnom posvetom Noinom ocu. Isto tako, očarala me i Daria Hodnik, pogotovo kad sam ju odslušala live na prvoj probi, zatim moje mlade kolegice, Antonela Doko i Mia Dimšić, zbog kojih mi je iznimno drago što grade svoju karijeru i otvaraju vrata malo drugačijoj hrvatskoj glazbi.

Kako je došlo do suradnje s Antom Pecotićem na ovoj pjesmi, koliko se ona razlikovala od demo faze do finalnog mastera? Kako ste vi protumačili tekst pjesme?

Kedžo: Ante i ja surađujemo već par godina. Pjesmu mi je pustio lani i godinu dana smo tragali za pravom pjevačicom koju smo pronašli u Zsa Zsi. Klavirska osnova kojom pjesma počinje je ostala. A Ante, Zsa Zsa i ja, pod vodstvom Igora Ivanovića koji je naše zelje složio u smislenu cjelinu, tražili smo uzore u glazbi koju privatno slušamo i složili jednu lijepu glazbenu priču. 

Zsa Zsa: Nije bilo razmišljanja i kalkuliranja je li to to, na prvi ton smo kliknuli znajući da radimo pravu stvar. Ne bih rekla da se u strukturi i aranžmanu pjesma bitno razlikuje od demo verzije jer smo na samom početku shvatili što ona traži i što mi želimo od nje… Brusili smo sitnice poput modulacija, vokala i raznih pjevačkih ukrasa. Što smo duže snimali, to je inspiracija sve više dolazila. Poruka pjesme je čista ljubav, bezvremenska, bezuvjetna, nedodirljiva i iskrena.

Jeste li se vas dvoje poznavali ranije i koliko ste se upoznali tijekom rada na pjesmi? Planirate li još neke zajedničke projekte?

Kedžo: Znamo se već par godina i dobri smo prijatelji. Glazba je prvenstveno razmjena energije tako da Zsa Zsa uvijek kod mene ima posebno mjesto i nadam se da ćemo pjevati skupa u nekim projektima i ubuduće. 

Zsa Zsa: Kedžo i ja smo se “upoznali” preko društvenih mreža, iako sam ja njega znala puno duže nego on mene. Još kad sam kao klinka pjevušila melodijice iz “365” (smijeh). Ne znam točno kako smo došli u kontakt preko Facebooka, ali mislim da smo se kretali u sličnom glazbenom krugu i tako smo uvijek planirali snimiti nekakav cover. No Kedžo je došao s nečim boljim, idejom koja je rezultirala nastupom na Zagrebačkom festivalu, a kao šlag na kraju, došla je i sama pobjeda. Zajedničkih projekata će definitivno biti još, no o tome ćemo razmišljati kad završimo ovaj jer je pred nama još i snimanje spota.

Damire, pred tobom je nastup u zagrebačkoj Tvornici, 14.2. – hoće li publika na koncertu imati priliku vidjeti reprizu vašeg zajedničkog nastupa?

Naravno da hoće, ali u opuštenijem izdanju. Ipak je to moj koncert, publika koja me prati već neko vrijeme. Ali, mala doza nervoze je prisutna jer je to moj prvi koncert u Zagrebu. Pripremam glazbeni vremeplov, od mojih pjesama do covera koje sam stavljao na YouTube pa sve do nekih meni privatno dragih pjesama. Ono što mi je bitno je da će koncert biti dosta energičan.

Zsa Zsa, kakvi su tvoji daljnji planovi nakon Zagrebačkog festivala, nastavljaš li suradnju s Antom Pecotićem?

Planova je puna glava, no važno je hodati korak po korak. Ova pobjeda je jedan ogroman korak za mene koji sa sobom donosi i odgovornost da nastavim raditi kvalitetnu glazbu. No to ne predstavlja problem budući da sam u pravim rukama. Ante i ja već imamo neke nove pjesme na vidiku i marljivo ih kuhamo u studiju. Reći ću vam samo da se poprilično veselim svemu što dolazi! Međutim, još jedan plan, koji postoji već godinama, je razvoj moje kantautorske priče. Već neko vrijeme radim na tome između svoja četiri zida, volim balade i R'n'B, pop, blues, soul, EDM glazbu, pa samo čekam pravi trenutak i pravu priliku kad ću moći pokazati i tu stranu. 2017. je godina koja će mi život okrenuti naglavačke, potpuno se prepuštam glazbi, a kud će me to odvesti, veselim se saznati!