Search
Close this search box.

VIJESTi

Marko Tolja: Novu pjesmu sam posvetio supruzi

 

Naš "Frank Sinatra s Kvarnera", Marko Tolja, na Zagrebačkom festivalu će se predstaviti kao kantautor. U svom pretrpanom prosinačkom rasporedu, pronašao je vremena za nekoliko pitanja…

Za početak, što ti predstavlja nastup na Zagrebačkom festivalu, zboga čega mu se često vraćaš?

Zagrebački festival je prošle godine za mene bio vrlo uspješan. Predstavio sam se sa pjesmom “Tišina” koja je ubrzo nakon toga postigla veliki uspjeh i postala jedna od mojih najuspješnijih pjesama. Osim toga, festival ima sjajnu produkciju i orkestar. Uvijek volim “iskoristiti priliku” nastupiti na takvom glazbenom eventu kakvi su, nažalost, sve rjeđi. 

Koja se inspiracija krije iza pjesme „Sve što nisam ja“ koju izvodiš ove godine?

To je pjesma koju sam posvetio svojoj ženi. Iako smo u jako puno stvari vrlo slični, u puno toga smo potpuno različiti i to je ono što me drži čvrsto na zemlji. Mislim da svi u svojim partnerima imamo nešto “što nismo mi”. Nešto što nas vraća u realnost kada “poletimo” ili nas vadi iz teških situacija. “Sve što nisam ja” govori upravo o tome. Kad sam down, kad sam “lud od svega”, ona je taj neki drugi svijet gdje se sakrijem i odmorim od svega.

U zadnje vrijeme sve se češće predstavljaš kao autor vlastitih pjesama. Kakav ti se čini taj zavodljivi svijet kantautorstva?

Nije bilo nekog određenog trenutka gdje sam odlučio da ću postati autor. Shvatio sam da mi je puno lakše neke stvari reći kroz pjesmu. Tako je bilo i sa pjesmom “Tišina” i o tome ona upravo i govori, da moramo izraziti neke osjećaje u datom trenutku, inače sve ode kvragu. E, pa da mi se to ne bi opet dogodilo, pjesme su super “filter” kroz koje izražavam emocije.

Jesi li imao priliku preslušati pjesme svojih kolega?

Nažalost nisam još jer mi je prosinac uvijek toliko kaotičan da ne stignem ni snimiti spot za svoju pjesmu. Ali svakako ću ih poslušati. Volim čuti što mi rade kolege, a s obzirom na Zagrebački festival, siguran sam da su sve na zavidnom nivou. Ne gledam na festival kao natjecanje već kao na “slavlje” domaće pop glazbe tako da što više odličnih pjesama, ja sretniji!

Koji su ti planovi nakon nastupa na festivalu, što publika može očekivati u 2019.?

Krajem 2018. izdao sam kompilaciju najljepših ljubavnih pjesama “Tišina – Love collection”. Mislim da je 2019. krajnje vrijeme da konačno snimim novi autorski album. Zadnji je bio “Ljubav u boji” iz 2012. tako da ću sigurno cijelu 2019. posvetiti pisanju i snimanju novih stvari. Konačno nakon toga, meni najdraži dio, koncerti!