Search
Close this search box.

VIJESTi

Mateo Pilat: “Zagrebački festival je uvijek imao izvrstan orkestar, što nama pjevačima jako puno znači”

 

Talentirani mladi pjevač Mateo Pilat prije nekoliko tjedana je predstavio dirljivu baladu "Sve" s kojom će se ove godine natjecati na 69. Zagrebačkom festivalu. Uoči samoga festivala ispričao nam je pozadinu pjesme te je najavio i svoje planove za budućnost.

Kako biste predstavili pjesmu “Sve“ s kojom nastupate na Zagrebačkom festivalu?

Ma "Sve" mi je od prvog tona koji sam čuo odmah bila sve. To je pjesma u kojoj me je doslovno svaki takt i svaka riječ toliko intenzivno očarala da sam potpuno i definitivno bio zaljubljen u nju. Naravno, govori o ljubavi, o osobi kojoj pripadate, bila to djevojka, supruga, vase dijete, roditelj, brat, prijatelj. Pjesma o bezuvjetnoj ljubavi koja vas ispunjava, osnažuje, veže i ne prestaje. Ona koja nas čini ljudskim bićima i daje smisao našem postojanju. A to je zbilja sve.

Što očekujete od svog nastupa na festivalu?

Prije svega se radujem nastupu, pjevanju uživo, uz sjajan orkestar, jer je Zagrebački festival uvijek imao izvrstan orkestar, što nama pjevačima jako puno znači, jer nemate uvijek priliku pjevati uz tako vrsne glazbenike oko sebe. Raduje me susret s mnogim kolegicama i kolegama sa scene, nismo imali puno prilika za druženje u godinama pandemije.
Radujem se publici, pljesku, zvižduku, ma svemu. Očekujem samo da uživam na toj sceni i budem zadovoljan nastupom. A ako me pitate o nagradi… Svatko voli pobijediti, ali ne bavim se glazbom zbog toga. Što uopće znači pobijediti u glazbi? Ili vam je pjesma dobra ili ne. Ili znate pjevati ili ne. Ili vas publika voli ili ne. A sve drugo – lijepo i godi, ali nije presudno. Volio bih da ova pjesma zaživi, jer to zaslužuje i to bih smatrao najvećom nagradom.

Koja je vaša prva asocijacija na Zagrebački festival?

Pjesme koje ostaju u pamćenju, izvrstan orkestar, dobra scena, opuštena atmosfera, druženje. Jedan od rijetkih festivala na kojem se mladi izvođači osjećaju prihvaćeni, ravnopravni, primijećeni. Meni osobno naš najbolji festival, uz dužno poštovanje svih ostalih. Nekako se ne osjećate uljezom, ni outsiderom. Baš onako kako i treba biti.

Jeste li čuli druge pjesme i kako komentirate ostale sudionike?

Neke sam čuo, ali ne sve, pa ne mogu baš ocjenjivati. Ali sam siguran da su svi uložili maksimalni trud pri stvaranju svojih pjesama i to mi je dovoljno, već ih cijenim i vjerujem da su dobre.

Koji su vam planovi za budućnost?

U pripremi su još 2 ili 3 pjesme, pa ćemo objaviti album. Beskrajno me to veseli i stvarno jedva čekam. Osjećam se kao kad sam čekao promociju diplome na faksu. Pun nekog slatkog iščekivanja, treme, ali i ponosan. Kao, eto, ipak sam uspio snimiti prvi album.

 

Ovogodišnje, 69. izdanje Zagrebačkog festivala održava se u četvrtak, 28. travnja s početkom u 21 sat, uz izravan prijenos na HTV2 i HR2. CD kompilacija "69. Zagrebački festival" dostupna je u izdanju Croatia Recordsa, a sve pjesme možete poslušati i na digitalnim glazbenim servisima na linku OVDJE.