Search
Close this search box.

VIJESTi

Matija Cvek: Nastup na festivalu za mene šlag na torti

 

Matiju Cveka već smo jednom ugostili na Zagrebačkom festivalu, no ove godine vraća se potpuno drukčiji, autorski samopouzdan i samostalan, s radijskim hitom "Ptice"…

Prvi put si nastupio na Zagrebačkom festivalu 2015. s pjesmom „Jesam“. Čega se sjećaš s tog nastupa? Što bi Matija iz 2021. savjetovao Matiji iz 2015.?

Budući da je to moj prvi nastup na festivalu, bio sam pod dojmom i pomalo impresioniran cjelokupnom situacijom u kojoj sam se našao. Bila je velika čast pjevati pjesmu Nenada Ninčevića i Branimira Kopitovića, tako da bih Matiji iz 2015. savjetovao da se opusti i da će na kraju sve proći dobro.

Ove godine predstavljaš se s autorskom pjesmom „Ptice“. Kako je nastala pjesma, koja se priča krije iza nje?

Veseli me nastup na Zagrebačkom festivalu s pjesmom "Ptice", budući da smo s njom zatvorili krug singlova na albumu "Izbirljivo i slučajno" koji je nedavno predstavljen publici. Nije bilo planirano striktno prijavljivati pjesmu na festival, ali Zagrebački festival njeguje kvalitetu i tradiciju, a trebao se održati baš u vrijeme izlaska našeg posljednjeg singla tako da smo produkcijski tim i ja spojili kockice i prijavili pjesmu na festival. Pjesma vidim kao dostojanstvenu, veliku POP pjesmu s tekstom koji prvenstveno meni znači puno, a kasnije se ispostavilo da se veći broj ljudi s pjesmom povezao.

Pjesma je već zaživjela u eteru, ali i među YouTube publikom – kako gledaš na ta dva „terena“ glazbene industrije? Kako ih pomiriti, zašto pjesme koje su uspješne online rijetko slušamo u eteru, i obrnuto?

Vjerujem da na obe fronte treba usmjeriti pažnju, posvetiti se radu maksimalno i otkriti formulu koja će funkcionirati u oba smjera. Dodao bih još i treći, a to su live nastupi koji pokazuju pravu sliku praćenosti izvođača. Prilično je zahtjevno budući da u današnje vrijeme jedno ne podrazumijeva drugo te se "borba" vodi paralelno. Vjerujem da iskrenim, ali detaljnim pristupom uz dozu osjećaja za pravi trenutak, možemo napraviti puno i pripremiti teren za daljnji rast i razvoj, te na taj način osvajati slušatelje i stvarati svoj krug ljudi.

Ovih dana predstavljaš i album – što nam možeš ispričati o njegovom nastanku?

Na albumu se nalazi 11 pjesama, 8 singlova i 3 potpuno nove pjesme. Producent albuma i koautor većine pjesama je Alan Dović, dok su pjesmu Blizu(69) sa mnom radili Edin Tahirović i Mislav Žabarović. Mislav je i koautor pjesme Visine. Imam odličan tim kreativnih i strastvenih ljudi, izuzetno sam ponosan na album koji smo proizveli. Vjerujem da imamo kvalitetan POP album, prepun žanrovskih preplitanja i emotivnih skokova.

Kako izgleda život glazbenika u pandemiji, čime se sve baviš tijekom posljednjih godinu i nešto dana?

Posljednjih godinu dana posvećen sam kreativi, pokušavam što manje visjeti u sivoj zoni i čekati bolje vrijeme. Djelujem na načine koji su trenutno dostupni i ostajem optimističan.

Kako gledaš na ulogu Zagrebačkog festivala u kontekstu domaće pop glazbe, što ti predstavlja nastup na festivalu?

Nastup na Zagrebačkom festivalu bit će za mene poseban šlag na tortu i proslava kraja trogodišnjeg rada na albumu. Mislim da je nastup na festivalu baš u mom gradu, vrhunske produkcije i pomno izabranih pjesama stvoren za završiti jedan ciklus. Preslušao sam većinu pjesama sa festivala i mogu samo reći da će to biti pravi festival raznolikosti. Jedva čekam!