Search
Close this search box.

VIJESTi

Mladen Burnać: “Ovaj festival je uvijek imao visoku razinu po pitanju kvalitete”

 
Mladen Burnać na Zagrebački festival 28. travnja 2022. stiže s pjesmom "Nikad veće ljubavi", a izvođač i autor koji je već dugi niz godina na domaćoj sceni ispričao nam je sve o pozadini singla, ali i što donosi na pozornicu u City Plazi Zagreb.
 
Kako biste opisali svoju autorsku pjesmu “Nikad veće ljubavi“ s kojom ćete nastupiti na Zagrebačkom festivalu?
 
U pitanju je vrlo intimna i tiha kantautorska pjesma, u kojoj dominiraju gitare u međuigri s nježnim violinama. Uz to se provlače moje poetski stihovi, koji govore o jednoj ljubavnoj situaciji, u kojoj dvoje ljudi osjećaju da "to" više nije to. Te da su nekako bez objašnjenja i bez razloga izgubili "ono nešto" zbog čega su se i zavoljeli – a mislili su da će to zauvijek trajati. Na neki način o ovoj pjesmi želim prikazati taj osjećaj koji prožima taj par i koji shvaćaju da su "igrali role u krivoj predstavi". Mislim da su mnogi to doživjeli u stvarnosti.
 
Ovo zasigurno nije pjesma koja se dopada "na prvu", stoga mi je još više drago da ju je žiri kao takvu ipak zamijetio i ocijenio da ima kvalitete, koje odgovaraju ugledu Zagrebačkog festivala.
 
Što vas je potaknulo da se prijavite na Zagrebački festival?
 
Ovaj festival je uvijek imao visoku razinu po pitanju kvalitete. Tako da mi je kao kantautoru čast da sudjelujem, jer je to na neki način i potvrda, da ono što stvaram – ima nekome i neku vrijednost. Također, radi navedenog, ovaj festival stoga ima veliki ugled u struci, među glazbenim profesionalcima. Iznjedrio je i mnoge legendarne pjesme, a veoma je praćen medijski i među publikom – tako da su to sve razlozi zašto sam se prijavio ove godine. Moram reći da ne stvaram nikada namjenski (mnoge sam festivale stoga i propustio kada je trebalo poslati pjesmu) – ali evo, ovog puta se lijepo poklopilo da sam ovu pjesmu imao baš u vrijeme natječaja, te sam smatrao da je ovaj fest, baš pravo mjesto za predstaviti ovakvu skladbu.
 
Jeste li već poslušali druge pjesme, što mislite o konkurenciji?
 
Vidio sam popis izvođača, ali nisam išao preslušati niti jednu pjesmu. Oprostite, ali nije me niti zanimalo. Em, što nikoga već dugi niz godina ne doživljavam kao konkurenciju, em što sam u potpunosti sam posvećen samo svojem stvaranju.. Da bude jasno, nipošto na to ne gledam elitistički, kao da sam bolji od drugih ili sl. Nego, ne vidim ikoga da nešto radi na ovaj način kao ja. Znači, uglazbljenu poeziju uz minimalnu glazbenu pratnju – tako ne znam tko mi je "konkurencija", pa da se malo nađemo i usporedimo. U stvari…. hoću reći da sam davno pronašao sebe, svoju glazbu, svoju umjetnost i to mi se dopada. Mislim i da sam puno bolji i zanimljiviji glazbenik od kada sam odavno počeo stvarati bez ikakvih utjecaja izvana.
 
Da se vratim preciznije na pitanje… U svakom slučaju, bez obzira što nisam čuo ostale pjesme i izvođače – sama činjenica da sudjeluju na ovako uglednom festivalu – dovoljno govori o njihovoj kvaliteti i vjerujem da je tu mnogo kvalitetnih pjesama. Publika obično daje glasove pjevačima koji pjevaju visoko i na kraju pjesme duuugo drže neki najviši ton. Ali žiri ipak to gleda drugačije i uzima u obzir i širu sliku. Vidjet ćemo. U svakom slučaju drago mi je da sudjelujem.
 
Kakav nastup možemo očekivati od vas?
 
Nadam se da ću na bini uspješno iznijeti emociju ove pjesme, a nekoga možda i taknuti u srce ovim stihovima. Uglavnom ću se usredotočiti na to da je dostojno interpretiram. U njoj se tiho pjeva, malo recitira, ima dosta falseta, a u mnogim dijelovima gotovo da tekst izgovaram šaptom. Kako je pjesma tiha i nježna, takva interpretacija je poprilično škakljiva za izvođenje na velikoj bini – ali već sam iskusan glazbenik, te ću se već nekako snaći i prilagoditi.
 
Koji su vam planovi nakon festivala, možete li nam najaviti neke nove projekte?
 
Ah, ne usudim se odavno nešto ozbiljnije planirati. Neposredno prije korone smo planirali Lisinski da popratimo njime zadnji album "Knjiga poezije" i glazbeni film koji smo snimili – pa je to bilo odgođeno do daljnjega. A sada još i ovaj tužni rat u Ukrajini (i sve loše što on nosi). Na žalost, kao i svi pratim sve što se događa i nadam se da će sve to konačno prestati. Živimo u neko veoma turbulentno vrijeme kada se ne zna što će sutra (doslovce) biti, te mi se čini da u ovoj situaciji glazba nije nešto što je ikome baš u prvom planu. Kako sam kreativan i plodan autor – stalno bih nešto novo snimao, ali (radi situacije), nisam još adekvatno publici predstavio niti prošli album. Za sada je novo ova pjesma – a upravo smo evo i snimili spot za nju. Ostali planovi će ipak (za sada) biti kratkoročnog daha. Naravno, nastojat ću svakako ovu pjesmu "Nikad veće ljubavi" što više izvoditi na nastupima.
 
 
Pjesme 69. Zagrebačkog festivala možete poslušati na svim digitalnim glazbenim servisima na linku OVDJE.