VIJESTi

Nina Kraljić: Težim kreativnosti i nesputanosti u glazbi

 

Nina Kraljić, hrvatska predstavnica na Eurosongu, „eruptirat“ će na Zagrebačkom festivalu pjesmom „Lava“. Ona je opisuje kao dark wave electronic, evo o čemu je točno riječ…

Nina, ove godine ste debitantica Zagrebačkog festivala. Koliko ste dosad pratili festival, što vas je motiviralo na prijavu?

Pratila sam jer je većina pjesama sa prethodnih festivala bila često vrćena pojava kroz razne radijske postaje i teško ih je zaobići. Za mene je prijava i prolazak na ovogodišnjem Zagrebačkom Festivalu ispunjenje dugogodišnje želje te mogućnost da kvalitetno prestavim pjesmu i upoznam divne ljude unutar naše glazbene scene. Jako me to raduje!

Možete li ukratko predstaviti pjesmu i suradnju s autorskim timom? Kako je bilo autorski surađivati s Tihomirom Preradovićevm i Ines Prajo?

Pjesma „Lava“ je dark wave electronic, ambijentalna pjesma na koju sam iznimno ponosna. Ona je nastavak kreativnosti i nespustanosti kojoj težim u glazbi, ali opet sa dubokom i nikada jednodimenzioniranom porukom. Svakako je podložna raznim interpretacijama, no mene je 'povukla' u eteriku, senzualnost i duboku strast koju možemo osjetiti u odnosu koji je magnetičan. Čini mi se iznimno prikladna za ove hladne dane jer se uz nju definitivno svi mogu zagrijati samo čitajući tekst. Moram se zahvaliti Tihomiru Preradoviću i Ines Prajo koji neopterećeni tuđim mišljenjima i tzv. trendovima stvaraju glazbu iz same ljubavi prema umjetnosti gledajući kamo nas sve ona može odvesti. Jer to je njena poanta.

Na festivalsku pozornicu donosite svoj prepoznatljivi, ali atipično festivalski stil. Kako biste vi definirali svoj izričaj i koliko se on uklapa u dominantnu festivalsku struju?

Kao i  pjesme s albuma “Samo“, i ova pjesma je rađena bez namjere da se podilazi bilokakvim  trendovima i dopadne se svima i svuda, odnosno sa željom da se dopadne onima koji istinski vole i promišljaju glazbu. Utoliko je ugodnija činjenica da su kolege iz struke razmišljali slično i na tome im puno hvala.

Jeste li imali priliku preslušati pjesme svojih kolega, koja vam je zapela za uho?

Jesam, i izdvojila bih Jelenu Radan i bivše članice Ladarica. Sviđa mi se inovativnost.

Koji su vam planovi nakon nastupa na festivalu, što vaša publika može očekivati u 2019.?

Imam divan bend i postajemo prava mala obitelj. Planiramo raditi autorske pjesme u smjeru etna i ambijentalne mistike u kojoj se nekako najbolje osjećamo, a i publika uz nas u tom polju najbolje diše. Isto tako tu je i moj side project na engleskom jeziku koji sam otvorila autorskom pjesmom 'Lay you down'. Naravno, tu je i nastavak nizanja singlova sa novim izdavačem Dallas Records s kojim trenutno imam dva izdana singla uključujući pjesmu 'Lava'. Sljedeći single će biti vrlo zanimljivi duet.