Search
Close this search box.

1950. - 1959.

1953/54.
Početak
Od samog svog osnutka Zagrebački festival je zamišljen kao festival skladatelja, odnosno djela, a ne izvođača - pjevača. Utemeljitelj festivala je Fedor Kopsa. U sklopu glazbene rubrike časopisa Horizont on je osmislio natječaj za najbolje domaće plesne melodije. Prvi je Zagrebački festival održan u prosincu 1953. pod naslovom Izaberite najbolje plesne melodije 1953., u Koncertnoj dvorani Istra (današnje Zagrebačko kazalište mladih), a zbog izuzetnog interesa publike repriza ovog finala održana je u dvije večeri sredinom siječnja 1954. Do zaključenja natječaja pristiglo je ukupno 108 dotad neobjavljenih i neizvedenih skladbi koje su umjesto autorskog potpisa nosile šifru autora, tako da ni stručni žiri, koji je odabrao 12 festivalskih pjesama, nije znao o čijim je radovima riječ. Bilo je to doba kad je dvoje pjevača (Ivo Robić i Rajka Vali) izvodilo sve pjesme u dvije verzije i obrade, jer su to u prvim godinama Festivala bili natječaji skladatelja i poticaj za njihovo stvaralaštvo, a ne natječaji vokalnih solista što je prevladalo u kasnijim izdanjima Festivala, kada se često u medijima zaboravljalo iza imena popularne zvijezde spomenuti i imena autora glazbe i teksta. Pobjednik prvog festivala, prema glasovima publike, bio je skladatelj Ljubo Kuntarić s pjesmom Ta tvoja ruka mala. Zanimljiva je činjenica da je za svoju pobjedu doznao iz novina s obzirom da se u vrijeme održavanja Festivala intenzivirala Tršćanska kriza, pa je mladi autor tu večer proveo u vojničkoj uniformi na jugoslavensko-talijanskoj granici!
1953/54.
1955.
1955.
Već 1955. skladbe izvodi petero vokalnih solista: Rajka Vali, Nino Robić, Anđelina Groh, Zvonimir Krkljuš i Biba Koželj, a o pobjedniku, skladatelju, odlučuje publika u dvorani koja je na listićima davala ocjenu od 1 do 5. Na temelju zbrojenih glasova, odnosno bodova kojima je publika ocijenila sve izvedene pjesme pobijedio je skladatelj Marijan Marjanović s plesnom melodijom pod naslovom Mambo, mambo, u interpretaciji Rajke Vali. Druga nagrada pripala je skladatelju Miroslavu Killeru za pjesmu pod naslovom Da'l znaš?, a treća Ivi Kӧrbleru za skladbu U Maksimiru.
1955.
1956.
1956.
Treći festival održan 1956. također nailazi na izniman odaziv autora, a pojedini skladatelji lake glazbe bilježe više od deset tisuća radijskih izvedaba svojih pjesama tijekom jedne kalendarske godine. Na festivalu, koji ove godine organizira Udruženje kompozitora lake muzike Hrvatske, prvu nagradu osvaja provjereni autorski tandem Ljubo Kuntarić – Blanka Chudoba sa skladbom Ako nećeš da te ljubim u interpretaciji Ive Robića. Među nagrađenim pjesmama su i naslovi Sjećanje na tebe autorice Beci Panthy, Halo,halo autora Zvonimira Krkluša i Mene zove plavo more autorskog tandema Miroslav Biro/Heda Piliš.
1956.
1957/58.
1957/58.
Iduće godine natječaj za Zagrebački festival nije objavljen, a sljedeći je raspisan u rujnu 1958. pod naslovom Natječaj za najbolje plesne melodije 1957/58. Prema uzoru na Festival talijanske kancone u San Remu, i na Zagrebačkom se festivalu sve pjesme po prvi put izvode u dvije alternacije: svaku pjesmu izvode dva pjevača, a na pozornici se također, po prvi puta pojavljuju dva prateća orkestra: Orkestar Nikice Kalogjere i Jazz-orkestar Krešmira Oblaka. Uz veterane Ivu Robića i Rajku Vali, na festivalu nastupa i dvoje debitanata. To su Marko Novosel i Anica Zubović koji pjevaju jedanaest novih skladbi. Prema glasovima publike, prva je nagrada pripala skladatelju Marku Mottlu za pjesmu Žuti cvijet, skladanu na stihove Radivoja Pilje. Druga je nagrada pripala skladatelju Zdravku Korparu koji je pjesmu pod naslovom U ritmu mladosti skladao na stihove Hede Piliš. Četvrti Zagrebački festival sve veću promidžbu pravi upravo pjevačima koji postaju njegovim istinskim zvijezdama, pa tako Ivo Robić i Betty Jurković potpisuju ugovore za njemačku diskografsku kuću Polydor.
1957/58.
1959.
1959.
O sljedećem Zagrebačkom festivalu zabavne glazbe po prvi se put u tisku piše kao o festivalu, a prvi se put pribjegava i njegovom popularnom, skraćenom nazivu Zagreb '59. Prvu nagradu osvaja skladatelj Milutin Vandekar za pjesmu pod naslovom Ljubav ili šala, koja promovira debitanticu, mladu zagrebačku pjevačicu Gabi Novak, koja ovu skladbu pjeva u alternaciji s doajenom Ivom Robićem. Također ovo je prvi festival kojeg prenosi Radiotelevizija Zagreb. Zanimljivost je kako je upravo za vrijeme pokusa za festival, Ivi Robiću ispred hotela Esplanade ukraden skupocjeni Opel Olympia.
1959.