HDS

2000.-2009.

2000

Organizaciju Zagreb-festa 2000., kao i one narednih godina preuzimaju Hrvatsko društvo skladatelja i diskografska kuća Cantus, pod vodstvom direktora Festivala Hrvoja Hegedušića, koji najavljuje povratak korijenima i originalnosti. Prema odluci stručnog žirija u sastavu – Alfi Kabiljo, Antun Tomislav Šaban i Zrinko Tutić – Grand Prix Festivala osvojila je temperamentna bivša turbolimačica Ana Majstor s pjesmom pod naslovom Putujem Tihomira Preradovića, koji je dobio i nagradu za aranžman. Žiri pod predsjedanjem talijanskog kantautora Sergia Endriga dodijelio je nagradu Ivo Robić, kao nagradu za najbolju interpretaciju na Festivalu, mladoj Vesni Pisarović., dok je Grand prix Zagreb-festa 2000 prema glasovima publike osvojila Zdenka Kovačiček kao interpret skladbe Marka Tomasovića pod naslovom Vrati se u moje dane. 

2001

Zagreb-fest 2001. održan je u KD Lisinski, a od čak 150 na natječaj prispjelih skladbi, stručni žiri odabrao je 18 pjesama koje su izvedene uživo uz pratnju Velikog festivalskog orkestra kojim su naizmjence ravnali Nikica Kalogjera i Silvije Glojnarić. Izvan natjecateljske konkurencije, festival je otvorila Zdenka Vučković s Vučerovom pjesmom pod naslovom Zagreb, Zagreb, a nakon podužeg izbivanja s pozornice na festivalsku se scenu u ulozi kantautora vratio Zrinko Tutić. Grand-prix Festivala, prema ocjeni stručnog žirija, pripao je grupi Joy za izvedbu skladbe Borisa novkovića pod naslovom Sve jeseni zime, skladane na stihove Denisa Dumančića. Grand prix festivala prema glasovima publike u dvorani osvojila je Gabi Novak za interpretaciju pjesme pod naslovom Živim u snu, koju je na stihove Arsena Dedića skladao Đorđe Novković. 

2002

Zagreb-fest 2002. održan je u kazalištu Komedija. Tijekom prve večeri – Večeri šansona – izvedeno je 14 novoskladanih autorskih pjesama. Prigodom 75. rođendana i 60. obljetnice umjetničkog rada, odana je počast skladatelju Peri Gotovcu. Na Večeri zabavne glazbe u natjecateljskoj je konkurenciji bilo izvedeno dvadeset skladbi; prvu nagradu prema glasovima publike osvojio je Miro Ungar s vlastitom skladbom pod naslovom 24 sata s tobom. Nagradu stručnog žirija osvojili su Davorin Bogović i Dražen Čuturić za pjesmu pod naslovom Zagreb noću. Obje večeri Zagreb-festa 2002. na svom je Drugom programu izravno prenosio Hrvatski radio. 

2003

Zagreb-fest 2003., ove je godine obilježio 50 godina postojanja, a održao se pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba.  Festival je trajao tri dana, podijeljen na tri tematske večeri: Retrospektiva šansone, Revija skladatelja i pjevača  te Retrospektiva, a na programu su bile skladbe koje su obilježile ˝zlatne godine˝ festivala . U predvorju dvorane organizirana je prigodna izložba koja obuhvaća proteklih 50 godina festivala, razdoblje kad su se stvarale skladbe koje i danas rado slušamo (fotografije, odjeća, ovici ploča, frizure tog razdoblja itd.). Festival nije bio natjecateljskog karaktera.

2004

Nastojeći sačuvati tradiciju festivala, Hrvatsko društvo skladatelja odlučilo je Zagreb-fest 2004. održati u obliku Večeri instrumentalnih i vokalnih skladbi popularne glazbe hrvatskih skladatelja. Nakon predaha osigurana prošlogodišnjom retrospektivnom proslavom polustoljetne obljetnice, nastavlja se beznatjecateljsko razdoblje. U prvome dijelu, Simfonijski orkestar HRT izveo je skladbe autora od kojih su nekolicina, poput Dedića, Kabilja, Kalogjere i Mihaljinca, znatno utjecali na povijest festivala. Nastavak je pripao mlađoj gardi vokalnih solista koncertne i operne scene koji su izvodili popularne skladbe s ranijih festivala (konkretno, šezdesetih).

2005

Iako se, za razliku od prošle godine kada se sveo na jednu večer, ovaj put održao u tri, od kojih su dvije bile retrospektivne, Zagreb-fest 2005. još nije iznašao formulu kojom bi se nametnuo formatom primjerenim današnjem vremenu. Prva, autorska večer, pripala je skladateljima koji su ove godine ˝zaokružili važne godine života˝ — Stjepanu Mihaljincu, Alfiju Kabilju i Hrvoju Hegedušiću (70), Nikici Kalogjeri (75) i Ljubi Kuntariću (80). Prema najavi, najzanimljivijom se učinila završna večer ˝novih skladbi najuspješnijih autora zabavne glazbe u Hrvatskoj˝. Festival nije bio natjecateljskog karaktera. 

2006

Zagreb-fest 2006.  je ponovno uzbudio duhove, privukao publiku i glazbene zvijezde. Ono što je zadnjih godina bilo nezamislivo, na iznenađenje mnogih, pa čak i organizatora, HDS-a i Cantusa d.o.o., dogodilo se 23. studenoga ispred KD Vatroslava Lisinskog netom prije početka vječnog Zagrebfesta. Pred dvoranom su se pojavili tapkaroši, nudeći skuplje ulaznice! Treba priznati, takvo se što teško danas može vidjeti i na daleko razvikanijim hrvatskim kulturnim priredbama. O pobjedniku su ravnopravno odlučivali umjetnički žiri i publika. Tako se dogodilo da Zagrebfest ima dva pobjednika, po prosudbi žirija najbolji je bio Marko Tomasović, kojemu je Plaketu Hrvatskoga društva skladatelja uručio Zrinko Tutić, a prema glasovima publike Đani Stipaničev sa skladbom Danas i jučer, koji je primio novčanu nagradu od deset tisuća kuna. Bilo kako bilo, većina se kritičara slaže da su pobijedile dvije najbolje pjesme i odlične izvedbe.

2007

Za Zagreb-fest 2007., umjetnički direktor Hrvoje Hegedušić odabrao je četrnaest radova. Glasovima publike u dvorani premoćno je pobijedio Đelo Jusić, veteran festivalskih manifestacija, možda i s najviše pobjeda na zagrebačkim susretima. Skladbu Moja prva zagrebačka ljubav napisao je u svojemu prepoznatljivom, razigranom i raspjevanom stilu, a solistički dio povjerio je mladome sugrađaninu, članu dubrovačkog kazališta, Stijepi Gleđu, koji nastupa pod umjetničkim imenom MarkoS. Stručni žiri Hrvatskoga društva skladatelja ocijenio je najboljom baladu kantautora Dražena Žanka Pusti otok, pisanu širokim, mediteranskim rukopisom koje se ne bi postidio ni ugledni Sanremo, a Ines Prajo nagrađena je za stihove vlastite skladbe Jednostavno.

2008

Zagreb-fest 2008. održao se u popunjenoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Izvedeno je 12 novih skladbi, a festivalski Grand prix i ček u iznosu od 10.000 kuna osvojila je skladba Kiša autora glazbe Marka Tomasovića i tekstopisca Marija Šimunovića u izvedbi Lidije Bačić. Prema ocjeni stručnog žirija, isti je autor dobio i plaketu Hrvatskoga društva skladatelja za najbolju skladbu, dok je nagrada za tekst uručena Mariji Klasiček za njezinu pjesmu Ni sad. Obilježavajući 55. obljetnicu Zagrebfesta, u programu su sudjelovali Miljenko Prohaska, Ljubo Kuntarić i Zrinko Tutić koji su podsjetili na bogatu povijest našega najstarijeg festivala. Jacques Houdek, Maja Blagdan i Gabi Novak izveli su neke od velikih uspješnica koje je taj ugledni festival iznjedrio. Kruna festivalske večeri bio je prigodni nastup najzastupljenijega autora svih dosadašnjih festivala Arsena Dedića, koji je za svoj 70. rođendan dobio plaketu Hrvatskoga društva skladatelja iz ruku Antuna Tomislava Šabana, glavnoga tajnika Društva. Predsjednik Društva Hrvoje Hegedušić uručio je plaketu Hrvatskoga društva skladatelja Fedoru Kopsi, osnivaču i idejnom začetniku Zagrebačkoga festivala, povodom njegova 95. rođendana.

2009

Naš najstariji festival lakih nota Zagreb-fest 2009., održan je 26. studenoga u zagrebačkom Studentskom centru, prostoru u kojemu je, krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih, doživljavao neke od svojih najblistavijih trenutaka. Ovogodišnji je festival širom otvorio vrata mladim izvođačima i autorima, a koliko su uspjeli iskoristiti priliku koju im je dalo vodstvo festivala s umjetničkim direktorom Hrvojem Hegedušićem na čelu, pokazat će vrijeme. Nastupilo je sedamnaest izvođača koje je pratio izvrsni revijski orkestar pod ravnanjem Josipa Cvitanovića. I dalje se pjevalo u živo i svatko je u ravnopravnim uvjetima mogao pokazati što može i zna. Na ovakvoj smotri odavno nismo vidjeli toliko debitanata, od kojih su neki iskoristili svoju priliku, dok su neki drugi zalutali na ovakvo događanje. Prema ocjeni posebnog žirija Nagradu za najbolju izvedbu dobila je Lidija Bačić za izvedbu pjesme Pogled. Članovi stručnog žirija: Gabi Novak, Maja Blagdan, Dražen Čuček, Zlatko Turkalj. Prema ocjeni žirija publike Nagradu za najbolju skladbu dobio je Rajko Suhodolčan za skladbu Zagrebačka puca. Prema ocjeni stručnog žirija Hrvatskoga društva skladatelja Grand prix Zagrebfesta 2009. dobio je autor Ante Pecotić za skladbu Sama.

Organizatori
Ulaznice
Partneri