HDS

2010.-

2010

Točno prije pedeset godina, za Zagreb '60., festival prvi put ulazi u kino dvoranu Studentskog centra. Vrijeme je to nagle popularnosti hrvatske zabavne glazbe, pa kroničari bilježe da je na natječaj stiglo dvjesto devedeset i sedam skladbi. Danas, pola stoljeća poslije, Zagreb-fest 2010. još uvijek postoji; on je i dalje jedina godišnja manifestacija članova HDS-a koji se bave popularnom glazbom, ali više nije jedini festival, pa mu ni aureola impresivnih pedeset i sedam godišta ne pomaže da ima primjeren medijski tretman. Naime, orijentacija selektora koji se, s pravom, u svome izboru vodi vrijednošću ponuđene skladbe, stavljajući u drugi plan trenutnu atraktivnost izvođača, kao da nije dovoljno zanimljiva onima koji u glazbi preferiraju skandale, tračeve i žutilo raznoraznih "carpeta". Ali, to je cijena koju mora platiti direktor festivala Hrvoje Hegedušić, otvarajući vrata novim izvođačkim imenima u kombinaciji s provjerenim autorima, unaprijed znajući da ne može računati s velikim brojem kandidata kao njegov kolega od prije pola stoljeća. Ipak, recesiji usprkos, omogućio im je svu festivalsku logistiku, od festivalskog orkestra pod ravnanjem Josipa Cvitanovića, do izravnog televizijskog prijenosa na HTV+ i Radio Sljemenu. Šesnaest pjesama ravnopravno je te večeri krenulo u osvajanje jedne od tri festivalske nagrade. Recesija je naime pokazala svoje zube i u smanjenom broju nagrada, pa su se jedine tri dodjeljivale zbrojem ocjena festivalskog Prosudbenog tijela i veće skupine najvjernijih radio slušatelja koji su se nalazili u dvorani. Laureat ovogodišnjeg festivala je Ante Pecotić koji je uradio sve za pjesmu Kada me ljubiš ovako u interpretaciji Sabrine Hebiri, ponovivši tako njihov zajednički prošlogodišnji uspjeh. Njihova autorsko-izvođačka suradnja očito vrlo dobro funkcionira, a darovita riječka pjevačica u svojoj dvadesetoj godini već ima impresivnu nisku festivalskih pobjeda. 

2011

Zagreb-fest 2011. ponudio je sedamnaest vrlo zanimljivih skladbi iz pera naših provjerenih "Hit-makera". Umjetnički direktor Hrvoje Hegedušić ove je godine uspio okupiti solidan program, kako u autorskom, tako i u izvođačkom pogledu, sadržajno raznolik (što je uvijek odlikovalo Hegedušićev izbor), interpretativno vrlo vrijedan i - najvažnije - opet uz snažnu infuziju novih imena. Sve festivalske pjesme otisnute su na CD-u koji je već te večeri bio u ponudi u foyeru Studentskoga centra. Među izvođačima su nastupili Zorica Kondža, Davor Radolfi, Marko Tolja, Sabrina, Bojan Jambrošić, "Kraljevi ulice", i drugi. Dvostruku nagradu, publike u dvorani, kao i posebno odabranih nazočnih slušatelja Hrvatskog radija, primio je Branimir Mihaljević za skladbu Tako lako koju je izveo prvak Opere zagrebačkog HNK, Tvrtko Stipić.  Prvu nagradu stručnog žirija Grand Prix Zagreb-festa i 10.000 kn osvojio je Marko Tolja za svoju autorsku skladbu Ljubav u boji.

2012

59. izdanje Zagreb-festa (2012.) se nakon nekoliko godina gostovanja u kinu Studentskog centra, vratilo u Veliku dvoranu Vatroslava Lisinskog. Izvedeno je 17 novih pjesama od kojih je 14 izabrano putem natječaja, a tri su naručene od poznatih autora, Mire Buljana, Zorana Mišolongina i Ante Pecotića, autora koji je napisao pobjedničke pjesme 2009. i 2010. godine. Znakovito je da se te godine nisu dijelile nagrade. 

Organizatori
Ulaznice
Partneri