Search
Close this search box.

VIJESTi

Stijepo Gleđ Markos: Za Zagrebački festival me vežu lijepa sjećanja

 

Stijepo, kakve su to „zlatne suze“ i što je inspiriralo pjesmu? 

Pjesma „Zlatne suze“ je priča o ljubavi.  Sami naslov u sebi ima umjetničko značenje u kojem se svaki slušatelj može pronaći. Kad čovjek pomisli na zlato koje u materijalnom svijetu ima najveću vrijednost, a s druge strane suze koje otkrivaju ljudske osjećaje, može se reći da sam naslov pjesme govori o svim ljudskim težnjama za života, ostvarenim i neostvarenim, tužnim i radosnim koje na kraju gube svu svoju snagu kad se suoče s čistom ljubavi. Jedino ta ljubav vodi u pravi smisao života gdje se dvoje ljudi počinju voljeti na uzvišeniji način. 

Što te motiviralo na prijavu za festival u 2020. i što očekuješ od nadolazećeg izdanja?

Kao glazbenik ostao sam upisan u povijest ovog festivala za koji me vežu lijepa sjećanja jer sam upravo 2007. godine osvojio Grand Prix Zagrebfesta. Ove godine izvodim svoju autorsku kompoziciju u orkestralnoj pratnji vrhunskih glazbenika i kao kantautoru to je bio dovoljan motiv da se prijavim na festival koji se održava na visokom glazbenom i produkcijskom nivou. Želja mi je publici predstaviti svoju pjesmu i najaviti glazbeni opus koji je nastajao tijekom višegodišnjeg umjetničkog rasta.

Kako vidiš svoj belcanto izričaj u kontekstu domaće pop glazbe, gdje bi se svrstao u tim okvirima?

Tijekom svog glazbenog odrastanja od pop i rock stila koji sam izvodio u bendovima do školovanja za opernog pjevača u Londonu te brojnih kazališnih i orkestralnih nastupa, osjetio sam da sam jedino kao belcanto pjevač potpuno svoj.  Vjerujem da me ovo bogato glazbeno iskustvo pripremalo za jedan autentični crossover glazbeni stil koji pronalazi svoje mjesto i u domaćoj pop glazbi jer publika prepoznaje nove glazbene stilove i teži za nečim novim i drugačijim. Moderna glazbena produkcija omogućila je novosti u razvoju suvremene glazbe i ovakva vrsta glazbenog izričaja može ići samo naprijed.

Koji su ti glazbeni planovi u 2020.?

Trenutno sam u snimanju novih pjesama koje će se naći na mom albumu. Uz pripremu novih video spotova za nadolazeće singlove u planu su i brojni nastupi u Hrvatskoj i inozemstvu. Također sam u pripremi 7. međunarodnog kulturnog edukacijsko-rehabilitacijskog Festivala Sentimento u Dubrovniku čiji sam osnivač i ravnatelj i na kojem uz koncerte sa simfonijskim orkestrom ugošćujem domaća i svjetska glazbena imena s ciljem uključivanja ranjivih skupina društva putem umjetnosti.