Search
Close this search box.

VIJESTi

Vladimir Kočiš Zec: Novi Fosili zacrtali su smjer pop glazbe

 

Vladimir Kočiš Zec dobro poznaje pozornicu Zagrebačkog festivala – ove godine vraća se s nježnom, ali odlučnom pjesmom „Nostalgija“ koju je napisao u suradnji s Nenadom Ninčevićem. Iskusnog Zeca zajedno s ostalim glazbenim imenima 68. Zagrebačkog festivala pratimo 9. svibnja…

Kako biste usporedili Zagrebački festival nekad i danas? Koji je značaj festivala u kontekstu današnje pop scene?

Teško je uspoređivati festival jučer i danas s obzirom na veliki vremenski razmak od mojih prvih nastupa još kao člana Novih Fosila. Smatram da su u festivali još uvijek dobar način da se predstavi nova skladba, pogotovo zbog dobre prezentacije, publiciteta i marketinga festivala. Dobroj skladbi festival može itekako pomoći! Dobro je da se žiri odlučio za razne žanrove i različite tipove izvođača. Čini mi se da će se time privući i šira publika.

Kako je izgledala vaša suradnja s Nenadom Ninčevićem i aranžerom Antom Gelom na novoj pjesmi?

“Nostalgija” je nastala još prošlo ljeto. Zamislio sam je kao pomak od mojih dosadašnjih skladbi. S Nenom Ninčevićem opet uspješno surađujem nakon dužeg vremena, on je prepoznao karakter melodije i odlučili smo se za ovaj tip teksta. Ante Gelo prepoznao je naše ideje i napisao adekvatan aranžman, uključujući gudače. To je bila moja prva suradnja sa Gelom i mislim da smo u tome potpuno uspjeli.

Kako komentirate činjenicu da velik broj vaših mlađih kolega, pa čak i s alternativne scene, navodi Nove Fosile kao jedne od značajnijih uzora?

Mislim da smo mladim kolegama ostavili veliki opus kvalitetne pop glazbe i nekako zacrtali smjer u kojem bi trebala kretati pop glazba. Među njima bih izdvojio mladog Juru Brkljaču. U ovoj velikoj ponudi mladih glazbenika, mislim da bi on bio jedan od rijetkih koji će postići komercijalni uspjeh.

U medijima se nedavno pojavila vijest kako će Novi Fosili uskoro snimiti neke neobjavljene pjesme Rajka Dujmića…

Ninčević je našao neke Rajkove skice za koje će napisati stihove za i ponuditi ih raznim izvođačima. Među njima su i Novi fosili, no ne mogu vam dati šire informacije o toj inicijativi.

Kako, iz vaše perspektive, izgleda svakodnevica glazbenika tijekom posljednjih godinu dana?

Loše. Jedina povratna informacija kako kotira koja skladba su posjeti na živim nastupima kojih zbog ove situacije uopće nema. Jedina dobra stvar je da su se autori puno više angažirali nego u normalna vremana i nastat će mnogo dobrih djela.

Znači li ti to da ste ovaj period i vi iskoristili kreativno?

U ovom periodu napisao sam desetak novih skladbi i jedva čekam da ih predstavim mojoj publici, na nekim od festivala ili u obliku tv spota i vrćenja na radio postajama.