Search
Close this search box.

VIJESTi

Zdenka Kovačiček: Sve je frka!

 

Prvi nastup Zdenke Kovačiček na Zagrebačkom festivalu bio je 1981. s glasovitom "Frkom", iza sebe ima pobjedu s pjesmom "Vrati se u moje dane", a na 66. izdanju festivala predstavlja – "Jutarnju frku"!

Što za vas predstavlja nastup na Zagrebačkom festivalu?

Značenje Zagrebačkog festivala bilo je jednako prije kao i sada. Promocija nove pjesme pred širokim auditorijem, pa je korisno pojaviti se, koristiti medije i širu javnost. Moj razlog pojavljivanja ove godine je najava novog albuma sa singlom „Jutarnja Frka“. Evo već imamo 30 000 pregleda na YouTubeu i HIT tjedna u BIH. To je dobar pokazatelj da će album biti uspješan u ova teška vremena.

Ovo je nastavak vaše suradnje s autorom Markom Tomasovićem…

Suradnja sa Markom dogodila se opet spontano, kao i prekid iz razloga što smo se potrošili. Poslije mog uspješnog koncerta u Lisinskom 2018., Marko mi je prišao i rekao da ima blues za mene. Napravili smo probni singl i kad je to čuo direktor Dancing Beara, toliko se oduševio da je odmah odlučio raditi cijeli album.

Kako je nastala „Jutarnje frke“?

Naslov smo namjerno smislili aludirajući na Frku koja je postala megahit. Na neki način, to je izazov publici koja luduje za Frkom, a ako imaš malo mašte, sve može spadati u Frku, jutarnji mamurluk, loše raspoloženje… Važno je samo naglasiti da je pjesma prvi singl za novi album koji će biri nastavak „Frke“, s ostalim tekstovima Slavice Maras koji su još provokativniji te novim tekstovima Danijele Borovnjak. Odavno imam u pričuvi te lude tekstove i evo došao je trenutak da ih upotrijebimo.

U kakvom su srodstvu ona originalna „Frka“ iz 1981. i „Jutarnja frka“ iz 2019.?

Frka je čekala punih 38 godina da dođe do široke publike. Nisam nikad očekivala da će neke pjesme iz tog vremena ponovo oživjeti jer ih ni tada nisam snimala da bi postale hitovi ili da donesu zaradu, već sam jednostavno slijedila svoj instinkt. Zadovoljavala sam svoju znatiželju i fascinaciju novim idejama, kao i istraživanje u žanrovima kojima sam se bavila dok sam bila u inozemstvu.

Za koje još pjesme iz vlastitog kataloga smatrate da zaslužuju novu šansu?

Po nekom mom kriteriju, dobar materijal za vraćanje u život možda bi bio album „Love is a game“ kojeg sam sama producirala i predstavila na festivalima u L.A-ju, u Cannesu na Midemu i Lahtiju u Finskoj. Imali smo dobre kritike, ali premalo novaca za pravo osvajanje stranog tržišta. Inače za informaciju, i album „Frka“ smo producirale Slavica Maras i ja, a Jugoton ga je samo distribuirao. Mogli su ga sada reizdati na vinilu i prodavao bi se ko alva. Navodno je na tržištu vinila na visokoj cijeni od 200 eura.

Broj 19 ima zanimljivu simboliku u odnosu vas i Zagrebačkog festivala…

Interesantan je podatak da sam „Frku“ pjevala na Zagrebfestu 1981., poslije 19 godina smo pobijedili s pjesmom „Vrati se u moje dane“ i sad opet, 19 godina kasnije, dolazim na Zagrebački festival. Sve se nekako sudbinski posložilo kao neka viša sila. Meni je to vrlo izazovno i primamljivo. Nadam se da ćemo s novim albumom dobiti nove hitove i da će publika hrliti na naše koncerte na kojima se, osim odlične svirke, mogu i dobro zabaviti.

Jeste li imali priliku već preslušati neke pjesme vaših kolega s nadolazećeg Festivala?

Pjesme mojih kolega nisam čula, ovih dana imam puno koncerata, pa nemam vremena, ali kad prođe ova blagdanska frka, poslušat ću sve ostale. Čujem da će nadolazeći festival biti jako dobar!

Možete li nam otkriti neke od planova za 2019.?

Moji planovi su usredotočeni na novi album za kojeg imam čistu viziju, dajem naputke Marku, Danijeli i aranžeru Hrvoju. Sigurna sam da će biti pun pogodak. Moj album iz '78. prodaje se po cijelom svijetu. Nadam se da ovom albumu neće trebati toliko godina da krene u svijet…