Search
Close this search box.

VIJESTi

Žiri 63. Zagrebačkog festivala

 

Ovogodišnjeg sastava stručnog žirija Zagrebačkog festivala ne bi se, bez sumnje, posramio niti jedan festival popularne glazbe, ne samo u regiji, nego i šire. Čine ga, naime, dokazani i prepoznati stručnjaci, glazbenici, novinari i izdavači koji su, svaki na svoj način, doprinjeli domaćoj glazbenoj industriji posljednjih nekoliko desetljeća.

Među sedam članova žirija, najprije vrijedi izdvojiti dvije dame: radijsku voditeljicu Sonju Šarunić i Vannu, pjevačicu i autoricu.

Sonja Šarunić već godinama svojim glasom uljepšava zagrebačku svakodnevicu, prvo na Obiteljskom, pa Narodnom radiju, a njena emisija „Na Sljemenu sa Sonjom“ sada već ima kultni status u programu Radio Sljemena. Njen glas i ležerni pristup omiljeni su slušateljima „najzagrebačkijeg radija“.

Ivanu Vrdoljak Vannu ne treba posebno predstavljati, dovoljno je reći da je nedavnim koncertom u dvorani Lisinski, uz pratnju Zagrebačke filharmonije, proslavila 25 godina svoje pjevačke karijere. Njeno iskustvo na sceni, raskošni vokal i pjesme koje već postaju evergreeni temelj su njenog autoriteta u festivalskom žiriju.

Ostatak žirija dolazi iz glazbenog, medijskog i diskografskog svijeta…

Husein Hasanefendić Hus gitarist je i autor Parnog Valjka, a s preko 40 godina na sceni, zaslužio je biti dijelom stručnog žirija najstarijeg hrvatskog festivala. Njegovi bezvremenski hitovi poput „Jesen u meni“, „Sve još miriše na nju“ i „Molitva“ obilježili su živote brojnih generacija u Hrvatskoj, a rado su pjevani i danas.

Skladatelj Zlatko Tanodi vršnjak je Zagrebačkog festivala i diplomirani kompozitor na Muzičkoj akademiji Zagreb gdje je danas voditelj Studija za elektroničku glazbu te profesor kompozicije i teorijskih glazbenih predmeta. Njegovo glazbeno iskustvo obuhvaća, između ostalog, orkestralnu, pop, jazz i avangardnu glazbu, a dobitnik je i brojnih međunarodnih priznanja.

Neven Kepeski ime je koje se krije iza najtiražnijeg domaćeg magazina, OK-a. U svakodnevnom doticaju s mladom publikom, najbolje zna što danas prolazi na globalnom glazbenom tržištu. Ovaj bivši punker ujedno je i član prve postave Psihomodo Popa i autor prošlogodišnjeg hita „Donna“.

Splitski novinar i publicist Zlatko Gall svojim je recenzijama, intervjuima i reportažama formirao i još uvijek formira glazbeni ukus čitatelja Slobodne Dalmacije. Uz nekoliko objavljenih glazbenih enciklopedija i leksikona, u posljednje vrijeme radi na zbližavanju gastronomije i rock and rolla.

Stotine bendova širom bivše države „snimke su pravili“ i nosili ih Siniši Škarici u Croatiju Records, tadašnji Jugoton. Jedan od pionira rocka u Hrvatskoj, Škarica je zaslužan otkrivanje nekih od najvećih talenata hrvatske glazbe, a njenu povijest u drugoj polovici 20. stoljeća ovjekovječio je u knjizi „Kad je rock bio mlad (Priča s istočne strane 1956.-1970.).

Pjesme ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala ocjenjuju se ocjenama od 1 do 20 (gdje je 20 najbolja, a 1 najlošija ocjena). Pobjednička skladba je ona s najvećim zbrojem ocjena svih članova žirija.